"Vrouwtje Theelepel" van 't Sjwowses blendt de lekkerste theeën en infusies:
Enchanthee, over thee, Chantal & genieten
Wie over ’t Sjwowses (Het Wolfshuis) rijdt, fietst of wandelt, komt langs een plekje waar tot rust komen een dubbele betekenis heeft. Enchanthee: een authentiek, idyllisch theehuisje en -winkeltje, waar je in de intieme theetuin tot rust komt met een aan huis geblend kopje thee in de oorverdovende stilte van moeder natuur. Genieten.
door Marco De Bie
fotografie George Deswijzen
Even een theetje krijgt bij Enchanthee een totaal andere dimensie. Met ruim 40(!) soorten thee, waarvan zo’n 30 huisgeblende melanges zijn, heb je in ieder geval altijd iets te kiezen.
Verschil tussen thee en infusie
Chantal Ubachs, eigenaar en theesommelier van het huis, legt gedreven uit dat niet iedere thee een thee is: “Thee is pas thee als er theebladeren inzitten. Maak je een ‘thee’ van een kruidenmelange of bijvoorbeeld alleen muntblaadjes, maar zonder theebladeren, heet het officieel een infusie.” De thee-leersessie is begonnen.
Smaaksensaties in een theekop
Bij Enchanthee kom je bepaald niet op de koffie als van thee wilt genieten. Wie in de theetuin aanschuift voor een momentje van rust, wordt getrakteerd op een heuse theeceremonie. “Natuurlijk mogen gasten hun eigen theetje kiezen,” vertelt Chantal, “maar met ruim 40 soorten is dat geen kinnesinne. Dus krijg ik regelmatig de vraag voor hulp. Met een paar gerichte vragen, kom ik al snel te weten wat een goede keuze zou zijn. Die adviseer ik dan graag.” Als de keuze is gemaakt, wordt de thee bereid. “Niet van gewoon kraanwater!” legt Chantal uit. “Daar zit teveel kalk in, die de smaak negatief beïnvloedt. Wij ontkalken eerst het water en brengen dit op de juiste temperatuur voor de gekozen thee. Dan gaat de gewenste thee of melange in het potje en laten we dit rustig op smaak komen.” Voor iedere thee of infusie staat een andere trektijd. Chantal: “De trektijd bepaald de smaakbeleving enorm. Is deze te kort, dan komt de smaak niet volledig tot zijn recht. Is deze te lang, wordt de smaak te sterk, waardoor het ook niet meer lekker is.” Met de liefde en aandacht die Chantal aan de bereiding besteed, proef je iedere keer opnieuw een smaaksensatie in een theekop.
Zen-moment
Om de theebeleving compleet te maken, serveert Chantal de theeceremonies het liefst in de theetuin. “Genieten van een kop thee, is een zen-moment!” Als Chantal het uitspreekt, geloof je het meteen. “Een moment met jezelf, waarin je even tot rust komt. Waar kan dat dan beter, dan midden in de kruidentuin waar de kruiden voor de infusies worden gekweekt?” vraagt Chantal zich hardop af. “Je ruikt de kruiden, hoort de stilte en proeft de rijke smaaksymbiose. Dat is pure me-time! Wat wil een mens dan nog meer?”
Uniek in de wereld: bermenthee
De passie voor thee en Zuid-Limburg bracht het “Vrouwtje Theelepel” van ’t Sjwowses op een idee voor een nieuwe, unieke kruideninfusie: bermenthee. Een échte, pure Heuvellandthee, die is gemelangeerd met 14 kruiden die je (soms alleen) in de Zuid-Limburgse wegbermen tegenkomt. Als je het Heuvelland dan écht in al z’n facetten wilt proeven, moet je de bermenthee van Enchanthee in je theepot laten trekken.
“De kruiden waarvan de bermenthee is gemaakt, tref je in de wegberm aan” legt Chantal uit, maar daar plukken we ze niet. Dat zou onhygiënisch zijn. Ik heb de bermen afgestruind, de lekkerste kruiden ontdekt en die in mijn theekruidentuin geplant en daarmee gaan experimenteren om tot een ideale blend te komen.” De bermenthee is zowel te proeven in de theetuin als te koop in het winkeltje.

Je eigen thee creëren
Lijkt het je heerlijk om je eigen smaak te volgen en je eigen thee te creëren? Dan leer je tijdens een workshop theeblenden om je eigen theemelange of kruideninfusie samen te stellen en optimaal te geniet van jouw theetje. De workshop theeblenden wordt met regelmaat gegeven en is ook voor gezinnen of vrienden- of vriendinnengroepen en zelfs als bedrijfsuitje te reserveren.
Liefde voor lekker gaat verder: potjiekos
De liefde voor lekker en natuurlijk bracht Chantal tijdens een theereis naar Zuid-Afrika op een ludiek idee. In haar theetuin is een traditionele Zuid-Afrikaanse buitenkeuken met originele Zuid-Afrikaanse kookpotten gebouwd. Vanaf 1 november brengt Chantal oud-Nederlandse gerechten die in de 18e eeuw met de ‘Hollanders’ naar Zuid-Afrika gingen, terug naar huis. Natuurlijke producten als groenten en vlees uit de regio worden op smaak gebracht met kruiden die geplukt worden in eigen tuin. Deze worden vervolgens op traditionele wijze in de Afrikaanse kookpotten ruim drie uur gegaard op een vuurtje van kolen, om ze vervolgens zelf te nuttigen. “Potjiekos!” roept Chantal; “letterlijk eten wat de pot schaft, maar dan op z’n Zuid-Afrikaans.” Potjiekos is te beleven, maar wel enkel op reservering.
Beleef je eigen thee-moment
Beleef je eigen theemoment bij Enchanthee. Met 42 zitplaatsen in de theetuin en -bij slecht weer of echte koude- 25 zitplaatsen binnen, is er altijd ruimte voor een kleine theeceremonie. De theetuin is geopend van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Op reservering is ook een high-tea mogelijk.
Wil je het unieke theemoment thuis nog eens dunnetjes overdoen? Dan kun je in het theewinkeltje de met zorg geblende theemelanges en infusies van Enchanthee ook voorverpakt kopen, en thuis je eigen theemomentjes creëren.
Enchanthee
Gasthuis 75, Wolfshuis (Bemelen)
0657 631 415
www.enchanthee.nl